Informator
Projekt pn.: ,,Podejmowanie inicjatyw środowiska wiejskiego w Gminie Radków poprzez uzyskanie umiejętności i kwalifikacji w zakresie przetwarzania produktów rolniczych’’.
Szkolenia:,,Przetwarzanie produktów mięsnych’’
Termin: 24-25 września 2018
Szkolenia: Przetwarzanie warzyw i owoców
Termin: 6 października 2018
Kwota dofinansowania: 18980,62 zł
Cel operacji: Głównym celem operacji jest podniesienie wiedzy teoretycznej i praktycznej mieszkańców obszarów wiejskich Dolnego Śląska w szczególności Gminy Radków z zakresu technologii, wymagań higienicznych, bezpieczeństwa żywności, zagrożeń w przetwórstwie żywności, stosowania dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych oraz wymagań prawno-administracyjnych przy zakładaniu małego przetwórstwa w gospodarstwie rolnym oraz wspieranie wiedzy i innowacji w rolnictwie, leśnictwie i na obszarach wiejskich
Cele szczegółowe operacji: umożliwienie mieszkańcom uczestniczenia „na żywo” w procesach przetwórczych i wymiana dobrych praktyk w przedmiotowym zakresie na warsztatach z przetwórstwa. Zapoznanie się z procesami produkcyjnymi wędlin. Zdobycie praktycznej wiedzy z zakresu technologii, wymagań higienicznych, bezpieczeństwa żywności, zagrożeń w przetwórstwie żywności, stosowanych dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych oraz wymagań prawno-administracyjnych przy zakładaniu małego przetwórstwa w gospodarstwie rolnym. Ponadto praktyczne zdobycie umiejętności z zakresu przetwórstwa warzyw i owoców – wytwarzanie soków i musów, pasteryzacja oraz butelkowanie.
Opis problemu, do rozwiązania którego przyczyni się realizacja celu operacji: Realizacja niniejszej operacji polegać będzie na przeprowadzeniu wykładów i warsztatów praktycznych dla mieszkańców obszarów wiejskich, w dwóch segmentach: 1 Segment to wyjazd studyjny do Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom gdzie przeprowadzone zostaną szkolenia i warsztaty praktyczne w zakresie przetwórstwa mięsnego zakończone uzyskaniem zaświadczenia o ukończeniu szkolenia przez uczestników. II segment to szkolenie i warsztaty na miejscu z wykorzystaniem przenośnej tłoczni soków. Realizacja powyższej operacji wynika z dużego zainteresowania rolników i osób zainteresowanych przetwórstwem na poziomie gospodarstwa rolnego. Na terenie gminy Radków i okolicznych gmin nie ma małych przetwórni, a obecnie jest duże zainteresowanie naturalnymi, dobrymi produktami, które jako produkt lokalny cieszyłyby się dużą podażą.
Szkolenia i wyjazd studyjny wykonywane są w ramach projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Siec Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
DO POBRANIA: